Loft de la Gauchetière


FSS / 2018
Client Confidential
Location Montréal, QC
Phase Completed

Bespoke wooden boxes unleash an open and timeless living space  //  Des boîtes de bois faites sur mesure composent un espace de vie ouvert et intemporel

Loft de la Gauchetière


FSS / 2018
Client Confidential
Location Montréal, QC
Phase Completed

Bespoke wooden boxes unleash an open and timeless living space  //  Des boîtes de bois faites sur mesure composent un espace de vie ouvert et intemporel
Mark
Français
The Rue de la Gauchetière project restores a lofty apartment in the Old Port of Montreal. Located in a hundred year-old heritage building called ‘Unity’, it seeks to integrate nature and family living into a space that is decisively urban while celebrating its industrial origins.
The design is manifested through a simple concept: a box inside the box. Two glazed wooden volumes are thoughtfully arranged within the concrete structure and programmed as bedrooms. They are used to organize the residential functions. Kitchen, living, dining, study, reading, and exercise areas take life on their periphery in a fluid and open plan.



1.  Entry
2.  Bathroom
3.  Kitchen
4.  Bar
5.  Cycling
6.  Study
7.  Bedroom 1
8.  Yoga
9.  Living
10.  Dining
11.  Bedroom 2
12.  Painting




 

At once object and architecture, the bedroom is crafted as a bespoke kit of parts including everything from ceiling panels and mullions, to flooring and furniture. A series of automated blinds—both sheer and blackout—transform it from a private room to a floating lantern.

Inspired by the original character of the building, the material palette is elemental and tactile; walnut plywood echoes the earth tones of the brick walls, warm greys pick up on the rough concrete, pervasive glass and mirrors emphasize the airiness of the space while the ample addition of greenery adds a dream-like, natural dimension.








Mark